Kousen- en voetenfetisj

Een voorliefde voor het dragen van dameslingerie en een kousen fetisj zijn één van de meestvoorkomende fetisjen. Vaak ontstaat een fetisj al in de kindertijd. Zelf heb ik een aantal mensen ontmoet die deze fetisj hebben. Een tijd geleden heb ik een kousenwinkel bezocht en ben ik in het bezit van een mooie jarretelgordel en bijbehorende (naad)kousen. Ik moet toegeven dat deze een stuk prettiger draagt dan een eerder gekochte jarretelgordel van een bekende online erotiekshop. Met het dragen van mooie kousen met een jarretelgordel voel je jezelf extra sexy. 

Voor mijn werk draag ik altijd panty's of het nu hartje winter is of een hete zomerdag. Tijdens een date draag ik graag mooie kousen. Ik ken geen man die het niet sexy vindt als een vrouw mooie lingerie draagt in combinatie met mooie kousen. Online is er veel informatie te vinden. Daarnaast heb ik met diverse kousen kenners gesproken en heb ik een Feetlovers Party bijgewoond. Als het virus onder controle is, zou ik graag nog eens een kousenparty bijwonen. Hieronder vind je de informatie over het ontstaan van de kousen, de verschillende soorten kousen en handige tips en trucs. 

 

De geschiedenis van de kousen

In 1589 werd in Engeland de eerste kousenbreimachine gemaakt door William Lee. De toenmalige koningin wilde niet dat de machiness het land verlieten en vaardigde de doodstraf uit over overtreders die een machine naar het buitenland zouden smokkelen. Ondanks de dreiging van de doodstraf kwamen de machines toch in de VS terecht. Hier waren katoen, wol en zijde ruimschoots aanwezig. Gezien de isolerende werking en het gebruik van katoen en wol werden de meeste kousen van deze grondstoffen gemaakt.

Destijds droegen zowel mannen als vrouwen kousen. De gebruikte grondstoffen waren erg stug en dat zorgde ervoor dat de gebreide stof heel nauwkeurig gesneden en genaaid moest worden om een perfecte pasvorm te verkrijgen. Het dragen van zijde kousen was minimaal gezien de hoge prijs van zijde. In 1864 werd de Full Fashioned machine uitgevonden door William Cotton. Full Fashioned wil zeggen dat de kousen worden dichtgenaaid door beide zijdes van het vlakke materiaal samen te brengen. Hierdoor ontstaat een naad op de achterzijde van de kous. 

De kousen sloten destijds echter nog niet mooi aan op het been. Het duurde nog even voordat nylon werd uitgevonden. Nylon zou voor een grote doorbraak zorgen. In de jaren dertig waren er voor vrouwen twee opties voor het kopen van kousen; kousen van zijde (prijzig) of kousen van rayon (shabby). DuPont zag een enorme kans in het ontwikkelen van comforta-bele en duurzame kousen. Het bedrijf trok de jonge hoogleraar Wallace Carothers aan om leiding te geven aan een onderzoekslaboratorium dat speciaal was opgericht voor de ontwikkeling van kunststoffen. 

In 1930 vroeg DuPont patent aan op een materiaal dat 'sterke, buigzame, elastische vezels' beschreef. Zeven jaar later, in 1937, patenteerde DuPont 'polyamide 66'. Aangezien Wallace Carothers het team leidde en dat jaar zichzelf van het leven beroofde, werd besloten om als eerbetoon de uitvinding op zijn naam te zetten. In 1938 kreeg DuPont het defini-tieve patent en moest er nog een pakkende naam bedacht worden om het product in de markt te zetten. In eerste instantie werd gekozen voor Norun, wat in het Engels 'laddert niet' betekent. 

Aangezien ze die belofte niet waar konden maken, moest er gezocht worden naar een alternatieve naam. In 1939 werd de naam omgedoopt to nylon. De eerste twee letters zijn de afkorting van New York. Als anekdote, omdat de zijde-industrie in Japan aanzienlijk terugliep en de verhoudingen tussen beide landen niet best waren, werd ook wel gezegd dat nylon de afkorting was voor: 'Now You Lazy Old Nippon'. Een hardnekkig gerucht gaf aan dat de afkorting stond voor 'Now You Lose Old Nippon' (‘nu heb je verloren, oud-Japan’).

Door de uitvinding van nylon was de VS niet meer afhankelijk de import van zijde uit Japan. In 1940 was de nylonkous  beschikbaar voor het grote Amerikaanse publiek. In vier dagen tijd werd vier miljoen paar kousen verkocht. Het eerste jaar werd er uiteindelijk vierenzestig miljoen paar kousen geproduceerd. Nylon was hot en de toepassingen bleken eindeloos. Toen de VS in 1941 actief deel ging nemen aan de Tweede Wereldoorlog moesten de nylonfabrieken hun capaciteit en materialen gebruiken om onder andere stof voor parachutes voor het leger te maken.

Hierdoor werden de nylonkousen al snel schaars. Dat zorgde er wel voor dat hun populariteit werd vergroot. Kousen werden opnieuw een duur en moeilijk te bereiken product, dus de vrouwen die het zich niet konden veroorloven, trokken op hun kuiten een lijn met een eyeliner die verondersteld werd een Fully Fashioned kousennaad te zijn. Aan het einde van de oorlog, in 1945, hoefden de nylonfabrieken niet langer parachutes voor het leger te maken en werd de oorspronkelijke productie van kousen weer hervat.

Toen de kousen in september 1945 weer in de winkels lagen, stonden de vrouwen dagenlang in de rij en berichtten de kranten zelfs over vechtpartijen. De kousen werden populair in Europa doordat de Amerikaanse soldaten kousen meenamen voor hun Europese vriendinnetjes. In 1953 werd door textielmagnaat Allen Gant de eerste panty uitgevon-den. Hij liet zich inspireren door vrouwen die klaagden over het dragen van kousen. Zo ook zijn vrouw. Zij naaide de kousen aan haar ondergoed vast en zei haar man iets dergelijks te produceren dat makkelijker te dragen was.

In 1967 kwam de panty door de introductie van de minirok op de markt. De minirok was niet geschikt om te dragen in combinatie met kousen met jarretels. Het lot van de nylonkous leek bezegeld tot ongenoegen van vooral de mannelijke helft van de bevolking. Een man uitte zijn ongenoegen en sprak de woorden: 'Vergeet de condooms, de pil enzovoort, het beste voorbehoedsmiddel is de panty.'

Vandaag de dag zijn de echte kousenliefhebbers veelal nog steeds niet te spreken over het dragen van een panty of kousen van slechte makelij. De echte kousen, gedragen in combinatie met een jarretel, zijn als een sierraad voor de benen van de vrouw. Een mooi stel pumps maakt het geheel af. 

 

Verschillende soorten kousen

Kousen zijn aan de bovenkant wat ruimer. Hierdoor volgen ze de natuurlijke vorm van je bovenbeen. Je hebt voor kousen een jarretelgordel nodig om ze aan vast te maken. Er zijn twee verschillende soorten nylon kousen: de Fully Fashioned nylonkousen (FF) en de Reinforced Heel and Toe Kousen (RHT).

 

De Fully Fashioned nylonkousen (FF)

De FF kousen worden ook wel naadkousen genoemd. Deze kousen worden vlak gebreid en zijn volledig op de pasvorm van het been gemaakt. Wat de FF kousen uniek maakt, is de rolnaad aan de achterzijde van de kousen. Om de naald te kunnen verwijderen, is het gat bovenaan de achterzijde van de kous ontstaan. FF kousen draag je het beste zo hoog mogelijk op je been en voor een prettig draagcomfort is een goede jarretelgordel essentieel.

Het vervaardigen FF kousen is een indrukwekkend proces. Tegenwoordig gebeurt dit wereldwijd nog maar op enkele plaatsen, onder andere bij GIO en Eleganti in Engeland. De breimachine is gemaakt tussen 1940 en 1960 door de firma Reading Machinery Company uit Pennsylvania (VS). Er zijn wereldwijd nog drie fabrieken die deze kousen op de originele reading machines fabriceren. Bij het breien is, naast het gebruik van de naalden, de temperatuur zeer belangrijk. De temperatuur moet het gehele jaar tussen de 74 en 78 graden Fahrenheit gehouden worden.

Elke kous is wit en moet geverfd worden, zodat de gewenste kleur ontstaat. Als ze geverfd zijn, worden de kousen over een houten been getrokken en gestoomd. Dit zorgt ervoor dat het nylon in model trekt en het verwijdert vouwen en kreukels. Tot slot worden de kousen gecontroleerd, op maat gesorteerd en passende paren gevormd. Na een grondige kwaliteit controle wordt zo'n dertig procent afgekeurd.

 

Reinforced Heel and Toe kousen (RHT)

De RHT kousen zijn helemaal rond genaaid. De originele RHT kousen hebben geen rek. Door de toevoeging van materialen zoals lycra kan er rek en elasticiteit worden toegevoegd. De hiel en het teenstuk zijn met een dikker garen gebreid om de kous daar sterker te maken. De kousen worden gemaakt op een rondbrei machine. Dit zorgt voor lagere productiekosten. Er is door het rondbreien geen naad meer noodzakelijk en is er dus geen gat aan de achterzijde van de boord. 

 

Keuze voor de hiel

Naadkousen hebben meestal een versterkte hiel. Deze draagt bij aan de elegantie van de kous. Er zijn verschillende designs. De Havana, ook wel point heel genoemd, loopt vanuit de hiel puntig omhoog. De vorm lijkt op een omgekeerde naaldhak. Het is een eye catcher en maakt het been optisch langer. Kousen met een point heel zijn zeer geschikt om te dragen met naaldhakken. De punt van de kous wijst omhoog en die van de hak omlaag. Dit geeft een verlengend effect en extra uitstraling. 

De Cuban heel heeft een bredere, maar kortere hiel. Deze kous is wat makkelijker te combineren met diverse soorten schoenen. De Cuban combineert heel goed met een iets bredere of zwaardere hak. Bij de Harmony Point Heel verloopt het versterkte gedeelte van de hiel toe in een punt. 

 

Hoe de kousen worden gemaakt is hier te zien    https://www.youtube.com/watch?v=jEr_CHhosEo

 

Jarretelgordel

Om de kousen op hun plek te houden, wordt gebruik gemaakt van een jarretelgordel. Een goede jarretelgordel heeft minstens zes jarretels. Echte kousen draag je het best zo hoog mogelijk met niet te lange jarretels. Een goede jarretelgordel heeft metalen clips waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze los schieten. Een jarretelgordel moet op de taille zitten en moet comfortabel zitten. Als de gordel te los zit dan zakt deze gedurende de dag wellicht naar beneden. De gordel kan worden gecombineerd met hold ups of kousen.

Hold ups missen het siliconen plakrandje waardoor deze kousen niet zelf op hun plaats zullen blijven zitten. Hiervoor heb je de jarretelgordel nodig. Normaal gesproken komen de kousen tot boven je knie en kun je ze gemakkelijk bevestigen aan de jarretel. Hierdoor blijven ze goed op hun plaats zitten en krijg je tevens een sexy uitstraling. Om de kousen aan de jarretel te bevestigen, plaats je de rubberen klem aan de binnenzijde van de boord van je kous, anders loop je het risico dat de kous scheurt, en leg je de metalen clip over de verbreding aan de buitenzijde.

Vervolgens trek je de rubberen klem naar beneden, zodat de boord van je kousen er stevig tussen geklemd wordt. Om de lengte van de jarretels aan te passen, trek je de metalen clip open en schuif je de jarretel op de gewenste lengte. Daarna zet je de jarretel weer vast door de metalen clip weer te sluiten. Je slip draag je het beste over de gordel heen. Hierdoor hoef je je kousen maar eenmaal aan te trekken op een dag. Tijdens het toiletbezoek hoef je dan alleen je slip te laten zakken en kun je de kousen en de jarretelgordel op hun plek laten zitten. 

 

Het aantrekken van de kousen

De kousen zijn het meest kwetsbaar tijdens het aantrekken en het bewaren. Een kleine oneffenheid aan je nagels of handen kan de kousen beschadigen of een ladder veroorzaken. Draag om dit te voorkomen dunne handschoentjes bij het aantrekken van je kousen. Rek de kousen voordat je ze aantrekt wat op. Doe dit ook nadat ze gewassen zijn. Je rekt ze op, zodat de kousen 'op maat' komen waardoor je ze gelijkmatig aantrekt. Je kousen zitten zo mooier en het verkleint tevens de kans dat ze stuk gaan tijdens het dragen.

Rol de kous vervolgens op en zet je duimen tegen de naad van de kous en begeleidt de kous langzaam omhoog. Zorg ervoor dat de kous 'strak' blijft. Boven aangekomen, maak je als eerste de achterste jarretel vast. Ga hiervoor met beide armen om je been heen. Daarna maak je de andere jarretels vast. De kousen kun je het beste wassen in lauw water met een niet-synthetisch wasmiddel. Spoel de kousen goed uit, zodat de zeepresten goed verwijderd worden. Wring ze niet uit en laat ze vlak laten drogen op bijvoorbeeld een handdoek. Bewaar gewassen kousen in een waszakje.

 

Verschillende kleuren kousen

De kleurkeuze van je kousen in combinatie met een rok of jurk is heel belangrijk, maar niet altijd even eenvoudig. De verkeerde kleur maakt een opvallende verschijning van je, maar waarschijnlijk niet met het bedoelde effect. 

 

Er zijn een aantal officieuze do’s en don’ts:

1) Hoe donkerder de outfit, des te donkerder de panty mag zijn;

2) Hoe bloter de bovenkant, des te lichter de onderkant moet zijn. (Dus geen zwarte kousen bij een strapless jurkje.);

3) In combinatie met open schoenen draag je een transparante panty;

4) Als je geen keuze kan maken, kies dan huidskleurige kousen;

5) Wil je voor chique gaan? Kies dan FF kousen in de kleur zwart of beige. 

 

Voetenfetisj

Naast de kousenfetisj is een voetenfetisj een bekende fetisj. Mensen, veelal mannen, vinden het heerlijk om, meestal, vrouwenvoeten te bekijken, kussen, likken en masseren. Sommige mannen vinden het ook heerlijk om aan stinkende sokken te snuffelen. Een plaats waar regelmatig bijeenkomsten worden georganiseerd voor voetenliefhebbers is het Fetish Café in Antwerpen. Maandelijks wordt hier een Feetlovers Party georganiseerd waaraan onder andere voetenfetisjisten aan hun trekken kunnen komen. 

Mijn ervaring met een Feetlovers Party in het Fetish Café in Antwerpen kun je hieronder lezen.