De 'S' van Sado en de 'M' van Masochisme (oftewel SM)

De letters 'SM' staan voor Sadisme en Masochisme. Sado-masochisme is een samenvoeging van die twee woorden en heeft te maken met genot door het ervaren of toebrengen van fysieke of emotionele pijn. Een sadist is iemand die genot beleeft aan het toebrengen van pijn of het kijken naar anderen die dit toebrengen aan anderen. Een masochist is het tegenovergestelde van een sadist. Een masochist is iemand die genot beleeft aan het toegediend krijgen van pijn.

De term masochist is afgeleid van de Oostenrijkse schrijver Leopold von Sacher-Masoch. De schrijver kreeg bekendheid door het schrijven over het plezier dat hij kreeg door het ervaren van pijn en vernedering. Sado-masochisme kan seksueel van aard zijn, maar dat hoeft dus niet. De kern van SM is dus het toebrengen van pijn. De meest voorkomende hulpmiddelen voor het toebrengen van fysieke pijn zijn: canes, zwepen, paddles en floggers.

Fysieke pijn kan ook worden toegediend met behulp van bijvoorbeeld naalden of messen. De blauwe plekken of andere markeringen kunnen een (soms dagenlang) aandenken zijn voor de masochist aan de gezamenlijke sessie. Soms worden er blijvende markeringen, zoals een tatoeage of brandmerk toegebracht. Dit vind ik persoonlijk iets te heftig. Het toe-brengen van emotionele pijn kan bijvoorbeeld door het uitoefenen van een rollenspel of (verbale) vernedering. 

SM kun je onderverdelen in drie elementen: pijn, discipline en lust. SM moet zodanige gevoelens opwekken dat aan één of aan alledrie de elementen wordt voldaan. Het kan namelijk voorkomen dat beoefenaars van SM door één van deze drie elementen sterker wordt geprikkeld dan door de andere.

 

Waarom kiest iemand voor SM?

Voor veel SM’ers is het een manier om even aan 'de werkelijkheid' te ontsnappen. Tijdens het SM-spel kan iemand een andere rol aannemen dan gebruikelijk is in het dagelijks leven. Een sub hoeft in het dagelijks leven geen onderdanige rol te hebben. Veel vaker zijn de mensen die het heerlijk vinden om sub te zijn, in het dagelijks leven degenen die een verantwoordelijke functie hebben of juist dominant zijn.

Het jezelf tijdens een sessie over geven aan iemand anders, de Dom, kan erg ontspannend zijn. De Dom kan enorme opwinding ervaren door het in handen hebben van de macht en/of het pijnigen van iemand. Pijn speelt een belangrijke rol bij het ervaren van genot. Als je pijnt hebt, komt er endorfine vrij in de hersenen. Dit stofje zorgt ervoor dat je jezelf gelukkig voelt. Ook komt er adrenaline vrij. Adrenaline werkt als een natuurlijke pijnstiller.

 

BDSM-Events

Bij SM is het belangrijk dat beide partijen elkaar vertrouwen. De sadist heeft een grote verantwoordelijkheid richting de masochist. SM kan er ook voor zorgen dat je seks veel intenser ervaart door de aanmaak van endorfine en adrenaline. SM speelt zich voornamelijk af in huiselijke sfeer. Er worden echter ook diverse feestjes en workshops georganiseerd in binnen- en buitenland. Op onder andere fetlife.com is een agenda te vinden met allerlei BDSM-events.

Sommigen willen SM zelfs doorvoeren tijdens hun vakantie. Hiervoor zijn ook meer dan genoeg faciliteiten te vinden. Zo zijn er onder andere appartementen en kamers die je kunt huren. Deze ruimtes zijn geheel ingericht in het teken van BDSM. In het oosten van Duitsland is er ook een BDSM-camping. 

BDSM-appartement Duitsland      https://www.flair-apartment.nl/  en                           

                                                            https://www.joyclub.com/nl/magazin/bdsm/bdsm_accommodaties.html

BDSM-camping Duitsland              https://sweetmansions.eu/bdsm-camping/

 

Toys voor de beginnende SM'er

Als je wil gaan experimenteren, hoef je niet meteen naar een (online) seksshop te 'rennen'. Thuis heb je ongetwijfeld voorwerpen die je hiervoor kunt gebruiken. Een das, ijsblokje, wasknijper of veer kunnen hierbij uitstekend dienst doen. Mocht je toch speciaal hiervoor ontworpen voorwerpen willen inzetten dan zou je een keuze kunnen maken uit onderstaande voorwerpen. 

  • Tepelklemmen zijn bedoeld om je tepels te prikkelen. De klem zorgt ook voor een verminderde bloedtoevoer. Het aanbrengen van de tepelklemmen voel je, maar pas bij het verwijderen van de klemmen is de pijn het meest intens. Het is ook mogelijk om gewichten of kettingen aan de klemmen te bevestigen. 
  • Een kietelaar is een soort veer op een stokje. Deze wordt gebruikt om te teasen. Hiermee kun je de huid prikkelen. 
  • Een flogger is een zweep die bestaat uit meerdere stroken die eindigen in een handvat. De zweep kan worden gebruikt om de sub te straffen of juist om zachtjes mee te strelen. Er zijn floggers met korte en lange stroken. Hoe langer de strook (of hoe meer knopen in de strook) hoe pijnlijker de strook aanvoelt op het lichaam. 
  • Een paddle is uitermate geschikt om iemand mee te slaan. Het is een soort plankje voorzien van een handvat. De paddle komt harder aan op het lichaam dan een flogger en resulteert in een prikkeling. Doordat de doorbloeding van de huid toeneemt, verkleurt de huid rood. Paddles zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Elk materiaal heeft een andere uitwerking op de huid. 

 

Toys voor de gevorderde SM'er

Mocht je toe zijn aan de volgende stap en zeker weten dat (het toebrengen van) pijn echt jouw ding is dan kun je het standaard arsenaal aan toys verder uitbreiden met één of meerdere van onderstaande toys. 

  • Een pinwheel is een toy met een langwerpig handvat met daaraan een roterend wieltje met scherpe punten. Door het wieltje over de huid te rollen, worden de zenuwen geprikkeld. Afhankelijk van de druk die het wieltje uitoefent op de huid kan het wieltje ervoor zorgen dat de tool sporen achterlaat op de huid.
  • Tijdens het spel kan gebruik worden gemaakt van een SM-kaars. Een SM-kaars is hier speciaal voor gemaakt en wordt minder heet dan een gewone kaars waardoor de kans op brandwonden gering is. Het druppelen van de was op de huid kan een spannend en prikkelend gevoel geven. Er zijn ook kaarsen te koop die als ze opgebrand zijn, gebruikt kunnen worden als massage-olie. 
  • Een dilator is een instrument dat speciaal bedoeld is om in de plasbuis aan te brengen. Dit wordt ook wel sounding genoemd. Een dilator wordt vooral door mannen gebruikt. Dilators zijn er in oplopende dikte. Verdiep jezelf vooraf in het gebruik van een dilator voordat je hiermee aan de slag gaat. 
  • Electro play is een speciale manier van stimulatie. Aan de hand van stroomprikkels kan het lichaam, en dus ook de intieme delen, gestimuleerd worden. Er zijn verschillende speeltjes met verschillende stroomsterkte verkrijgbaar. Zelf heb ik verschillende electro speeltjes mogen proberen. Hierbij werd het contact op mijn vinger gezet. Ik vond dit al vrij heftig om te doen. Laat staan dat je dit op je intieme delen aanbrengt. 
  • Een kuisheidsgordel is een kledingstuk dat als gordel rondom de geslachtsdelen kan worden gedragen. Het sluit daarmee de toegang tot de genitaliën af waardoor seksuele stimulatie moeilijk zo niet onmogelijk wordt. De gordel wordt ter hoogte van de taille bevestigd en kan met een verstelbare riem op maat worden gemaakt. De gordel wordt vastgemaakt met behulp van een slot.

  • Een chastity (peniskooi) wordt gedragen door mannen. Doordat de penis in een 'kooi' wordt gestopt, kan deze niet meer stijf worden. Masturbatie en penetratie worden hierdoor onmogelijk gemaakt. Als de man opgewonden raakt en een erectie krijgt, is dat pijnlijk. Dit kan voor sommige mannen zorgen voor extra opwinding. 

 

Sounding

Sounding is een opkomende trend binnen de BDSM. De trend is vooral populair onder mannen. Zoals gezegd is sounding het inbrengen van een instrument in de plasbuis. Het ingebrachte instrument (dilator) wordt een sound of urethra plug genoemd. Het wordt gezien als een vorm van masturbatie. Het oprekken en prikkelen van de plasbuis door er een voorwerp in aan te brengen, zou een prettig en opwindend gevoel geven.

Een dilator is gemaakt van chirurgisch staal waardoor het makkelijk schoon te maken is. Voor souding kan ook een penisplug worden gebruikt. Deze is korter dan de dilator en heeft aan het uiteinde een ring. Deze ring kan de eikel extra stimuleren. Het verschil tussen een dilator en een penisplug zit voornamelijk in het gebruik. De plug zorgt ervoor dat de penis gevoeliger wordt, dat een erectie langer aanhoudt en het orgasme heftiger aanvoelt. 

Een holle penisplug maakt het mogelijk om urine en sperma door te laten tijdens het gebruik. Het dragen van een penisplug tijdens de penetratie kan zorgen voor extra stimulans. Een dilator is vooral bedoeld om de urinebuis te stimuleren. Kies als je met sounding begint, in tegenstelling wat je zou denken, nooit de aller dunste dilator. Deze kan namelijk gemakkelijk de plasbuis doorboren. 

 

Gebruik van een dilator

Reinig voordat je de dilator wil inbrengen de dilator met alcohol en was je genitaliën met warm water. Controleer de dilator op scherpe randjes en andere oneffenheden om eventuele beschadigingen te voorkomen. Neem een comfortabele houding aan en spreid de opening van de penis, zodat de plasbuis bloot kom te liggen. Gebruik eventueel een beetje glijmiddel om het inbrengen soepel te laten verlopen.

Breng de dilator in, terwijl de penis niet in slappe toestand is. Houd de penis in een hoek van negentig graden en breng de dilator een duimbreedte naar binnen. Breng vervolgens de rest van de dilator naar binnen. Doe dit voorzichtig. Als de dilator in is gebracht, strek dan de penis door deze aan de bovenkant vast te houden. Zo rek je de plasbuis op. Verwijder de dilator voordat je je hoogtepunt bereikt. Doe dit langzaam en zorgvuldig.

Reinig vervolgens de dilator met warm water, antibacteriële zeep en alcohol. Drink voldoende water om je blaas goed door te spoelen. Het kan zijn dat het plassen nadien een beetje branderig aanvoelt, mogelijk komt er een beetje bloed mee. Mocht dit aanhouden, neem dan contact op met je huisarts.