BDSM

Binnen de BDSM zijn er veel verschillende facetten. BDSM is dan ook veel breder dan ik vooraf had gedacht. Als iemand me een tijdje geleden had gevraagd wat BDSM precies inhield, had ik ongetwijfeld geantwoord dat het te maken heeft met zwepen en bondage. Inmiddels weet ik wel beter. Pas als je met eigen ogen dingen van dichtbij hebt gezien of ervaren, kun je pas ergens iets van vinden. Immers als je een foto van de Eiffel-toren bekijkt, is dat toch wezenlijk anders dan wanneer je zelf in Parijs onderaan de Eiffeltoren staat. 

Tijdens mijn zoektocht heb ik verschillende mensen gesproken die binnen de verschillende facetten van BDSM actief zijn. Zelf heb ik een aantal 'speelsessies' bijgewoond en bij een enkele sessie heb ik ook actief deel mogen nemen. Er staan nog een aantal leuke activiteiten op dit gebied gepland. Zo ga ik binnenkort mijn eerste BDSM-feestje meemaken en zal ik het Fetisj-café in Antwerpen bezoeken met twee trouwe bezoekers. Wat mij is opgevallen, is dat mensen die in deze wereld actief zijn heel erg open zijn en het leuk vinden hun ervaringen en expertise te delen met anderen.

Aangezien er, net als ik, veel mensen zijn die niet precies weten wat BDSM inhoudt, wil ik graag wat achtergrond-informatie delen. Hieronder vind je informatie over wat BDSM in hoofdlijnen inhoudt. Ik realiseer me dat het onmogelijk is om alle facetten van BDSM te bespreken. Ik zal proberen om de meest voorkomende facetten de revue te laten passeren. Uiteraard is alle informatie van mensen die ervaring hebben met andere facetten in de BDSM-wereld meer dan welkom.  

 

Afkorting BDSM

BDSM staat voor Bondage en Discipline (BD), Dominantie en Submissie (DS) en Sado-Masochisme (SM). Het is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met het beperken van iemands vrijheid, pijnigen en straffen, onderdanig/dominant zijn en/of vastbinden van de sub. Voor sommigen geldt dat ze van voorgenoemde ook seksueel opgewonden kunnen raken. Er kan, maar er hoeft zeker geen seks aan te pas te komen tijdens een speelsessie. 

Binnen de BDSM zijn er verschillende benamingen die gebruikt worden om de deelnemende partijen aan te duiden. 

  • Sub is een afkorting van submissive, oftewel de onderdanige partij. 
  • Dominant is de Meester of Meesters.
  • Switch is iemand die kan wisselen tussen de rol van Dominant en sub. Afhankelijk van de situatie of de persoon met wie ze een sessie hebben, bepalen ze welke rol ze op dat moment aannemen. 
 

Meestal is één iemand de Dom (dominant) en de andere de sub (onderdanige). De Dom heeft hierbij de macht over de sub. De sub kiest zelf zijn of haar Dom. In de relatie tussen de Dom en de sub is het belangrijk dat je elkaar volledig kunt vertrouwen. Daarnaast is communicatie heel erg belangrijk. Net als het afspreken van een stop-woord. 'Nee' is namelijk niet nee in de BDSM-wereld. 

De ongelijkheid in macht staat centraal bij BDSM. Het pijnigen hoeft niet altijd fysiek te gebeuren. Er is een grote groep mensen die het mentale aspect juist leuk vindt. De Dom zoekt in dat geval de mentale grenzen van de sub op en probeert controle te krijgen over diens geest. Voor de sub is de overgave of het 'voor iemand over hebben' het summum. BDSM wordt vaak verward met SM. Zoals de definitie aangeeft is SM een onderdeel van de BDSM. 

 

BD (Bondage en Discipline)

Bondage gaat over het beperken van de bewegingsvrijheid van de sub. Dit kan uiteraard op verschillende manieren.  Iemands bewegingsvrijheid kan bijvoorbeeld met behulp van touw, kettingen of handboeien worden ingeperkt. Bondage van het lichaam geeft sommige subs een veilig of geborgen gevoel. Bondage wordt vaak gecombineerd met andere vormen van BDSM.

Bij Discipline draait het voornamelijk om het opleggen van regels en het toepassen van straffen wanneer deze regels door de sub (opzettelijk) worden overtreden. Een Dom kan bondage als handig hulpmiddel gebruiken. Vastbinden voorkomt namelijk ongelukken. De sub kan geen onverwachte bewegingen maken. Een Dom kan het leuk vinden om een sub te vernederen of te corrigeren met behulp van bondage. 

Discipline is het 'opvoeden' of  ‘africhten’ van een sub. Een Dom kan dat bijvoorbeeld doen door het stellen van regels of tijdens het spelen van een rollenspel. Als de sub een regel overtreedt of niet luistert, moet de Dom hier tegen optreden door de sub te corrigeren en/of te straffen.

 

DS (Dominantie en Submissie) 

Dominantie en submissie zijn veelgebruikte termen in de BDSM. Beide begrippen zeggen iets over de rolverdeling binnen BDSM. De Dom is tijdens het spel de baas over de sub en hij/zij deelt indien nodig ook straf uit aan de sub. De submissive (sub) is de onderdanige en doet wat zijn/haar Dom van hem/haar verlangt. De reden voor een sub om zich zo op te stellen kan voor iedereen anders zijn.

De subs die ik heb gesproken, geven aan dat voor hen het 'zich overgeven' aan de Dom een reden kan zijn om zich onderdanig op te stellen. Voor anderen zorgt het ervoor dat ze even 'niks hoeven' (te beslissen) of hun hoofd leeg kunnen maken, omdat ze even nergens aan hoeven te denken. Anderen geven aan de pijn nodig te hebben. Sommige subs kunnen zich zo in het spel op laten gaan dat ze in een andere wereld (subspace) terecht komen. 

Iemand die onderdanig is tijdens het spel hoeft helemaal niet onderdanig te zijn in het dagelijks leven. Ik denk dat juist het tegendeel waar is. Veel onderdanige mannen en vrouwen zijn in het dagelijks leven juist zelf dominant. Mensen met een hele verantwoordelijke baan vinden het heerlijk om even niks te hoeven beslissen en geven tijdens het spel maar al te graag de controle uit handen aan de Dom.

 

SM (Sado-Masochisme)

Bij SM beleef je plezier aan het pijn doen van iemand anders (sadisme) en het genieten van het ondergaan van de pijn (masochisme). Het gaat er niet om iemand pijn te doen, maar juist om het geven van pijn. Bij SM zijn twee partijen betrokken: de sadist en de masochist. De sadist is de 'gever' van de pijn en geniet van de reactie van zijn of haar sub op de uitgedeelde pijn.

De masochist is de 'ontvanger' van de pijn. Voor de masochist heeft pijn zowel een fysieke als een emotionele uitwerking. Het fysieke uit zich in een lichamelijke sensatie. Het lichaam warmt zich op door bijvoorbeeld de zweepslagen of de bondage op het lichaam van de masochist. Pijn en genot liggen heel dicht bij elkaar. Tijdens het spel komen bij pijn stoffen vrij als endorfine en adrenaline. Dit kan zorgen voor een 'natural high' (subspace). 

 

Er zijn in Nederland een aantal verenigingen en/of websites waar beoefenaars van BDSM elkaar kunnen ontmoeten. Hieronder vind je de links van een aantal van die websites. 

  • VSSM (https://vssm.eu/nl/)  Dit is de grootste vereniging die in 1970 is opgericht en daarmee de oudste geregistreerde SM-vereniging ter wereld is. De doelstellingen van deze vereniging zijn;
    • Organiseren van laagdrempelige BDSM-party's
    • Streven naar maatschappelijke acceptatie van de BDSM, met name door het geven van voorlichting op diverse niveaus.
  • www.bdsm-zaken.nl bestaat sinds 1997 en brengt mensen samen die actief zijn in de BDSM. Ook is er veel informatie over BDSM op de website te vinden, zoals bijvoorbeeld veelgebruikte termen (https://www.bdsmzaken.nl/content/bzk-bgr-lst.asp) en contracten (https://www.bdsmzaken.nl/content/alg-bdsm-contract.asp). 
  • www.fetlife.com is een website waar mensen van over de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten. Op de website is tevens een kalender te vinden met veel evenementen die in binnen- en buitenland plaatsvinden. 

  

Voordat je gaat beginnen met BDSM is het raadzaam om jezelf erin te verdiepen en informatie op internet op te zoeken. Sommige dingen kunnen echt pijnlijk of gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet. Beide partijen moeten zich ook veilig en vertrouwd voelen. Het is belangrijk om vooraf harde grenzen te bespreken en een stopwoord af te spreken. Voor de rest zou ik zeggen probeer, experimenteer en geniet van én met elkaar.

 

Bij het beoefenen van enige vorm van BDSM is het handig om te weten wat de harde en zachte grenzen van de sub zijn. Hiervoor zou je een checklist in kunnen vullen. Online zijn er verschillende checklisten te vinden. 

https://www.samarium.nl/info/informatie/checklist/

http://bdsmenkink.nl/?page_id=347

 

Sommigen vinden het prettig om naast het invullen van de checklist ook een BDSM-contract te sluiten. Ook deze zijn online te vinden, bijvoorbeeld op de website van BDSM-zaken. 

https://www.bdsmzaken.nl/content/alg-bdsm-contract.asp